Forskning og viden

Børns selvindsigt

Børn i børnehaven er gode til at sætte ord på, hvordan de har det, og de har teknikker til at tackle vanskelige situationer. Det viser forskning fra børneforsker Kim Rasmussen.

Dreng i klatrestativ
© Colourbox

I forbindelse med sit forskningsprojekt bad Kim Rasmussen børnene fotografere ting og steder, hvor de har det godt. Børnenes fotos viste, at de i vid udstrækning forbinder det at have det godt med at være i kontakt med naturen.

Børns konkrete handlinger, når de har det godt, hænger ofte sammen med bevægelser, kropsbeherskelse, steder og rum, hvor de nyder at være, og friheden til at kunne bevæge sig mellem ude og inde, oppe og nede.

 

Når børn har det skidt

Børn har en så høj grad af selvbevidsthed, at de ved, hvad der kan hjælpe dem til at få det godt og komme igennem svære situationer.

For at pædagogisk personale kan hjælpe børn i de svære situationer, er det derfor vigtigt, at de forstår barnets måde at tackle disse situationer på.

Nogle børn kan have brug for rum til at gå væk, mens andre kan have brug for en trøstende skulder.

I kan læse mere om forskningsprojektet i artiklen Små børn har overraskende stor selvindsigt.

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.