Redskab

Sprogvurdering af børn i treårsalderen, før skolestart og i børnehaveklassen

Materialet består af en klassetest til anvendelse i børnehaveklassen og en individuel test af børn i børnehaven.

Materialet er en videreudvikling af ”Sprogvurderingsmateriale til 3-årige”, som blev udviklet i 2007 for Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender, da der blev indført lovpligtige sprogvurderinger af børn i Danmark. Dengang var materialet kun målrettet treårige børn i dagtilbud (Bleses, 2009; Bleses et al., 2010).

I 2011 blev materialet udvidet til også at omfatte en vurdering af sproget hos børn inden skolestart og i børnehaveklassen, og materialet kom i den forbindelse til at hedde ”Sprogvurdering af børn i treårsalderen, inden skolestart og i børnehaveklassen”. Som en del af udvidelsen blev der også udviklet forskellige materialer til understøttelse af og opfølgning på arbejdet med sprogvurderingen (Inspirationsmateriale, støttemateriale og vejledningsvideoer). 

Materialet består i dag af en klassetest til anvendelse i børnehaveklassen og individuel test af børn i børnehaven. Materialet vurderer følgende dimensioner af børns sproglige kompetencer:

  • Produktivt talesprog
  • Receptivt talesprog
  • Lydlig opmærksomhed
  • Kommunikative kompetencer

 

Materialets anvendelse

Materialet kan anvendes til at sprogvurdere børn i alderen fra 2 år og 10 måneder til 3 år og 4 måneder, børn i femårsalderen inden skolestart og børn i starten af børnehaveklassen. Dog er det ikke alle deltest, der skal anvendes til alle aldersgrupper. For børn uden for dagtilbud kan kun dele af materialet anvendes.
Udover vejledningen er der også udviklet forskellige materialer til understøttelse af og opfølgning på arbejdet med sprogvurderingen (Inspirationsmateriale og støttemateriale). 

Ministeriet har fået udviklet Sprogvurdering 3-6, som er en videreudvikling af ”Sprogvurdering af børn i treårsalderen, inden skolestart og i børnehaveklassen”. Materialet dækker alle aldersgrupper i børnehaven og børnehaveklassen, idet det også indeholder en sprogvurdering til fireårige børn. Læs mere: Sprogvurdering 3-6 år
 

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.