Forskning og viden
Undersøgelse af undervisning i specialundervisningstilbud
Rapporten giver et statusbillede af specialundervisningstilbuddene i forhold til organisering, undervisning samt elevernes faglige og sociale udvikling og trivsel.
Formål
Rapportens statusbillede giver et indblik i specialundervisningstilbuddenes praksis og fungerer som reference- eller nulpunkt i undersøgelsen med henblik på at kunne følge udviklingen i specialtilbud over tid.
Hovedpointer
- Undersøgelsen viser, at elever i specialundervisningstilbud er kendetegnet ved en række meget forskellige udfordringer. De mest udbredte er: generelle indlæringsvanskeligheder, sociale og miljøbetingede vanskeligheder og udviklingsforstyrrelser.
- Størstedelen af eleverne er ikke kognitivt alderssvarende, hvilket betyder, at specialundervisningstilbuddene leverer undervisning til en meget differentieret målgruppe. Dertil at elevernes forudsætning for at kunne deltage, både i den faglige undervisning og i det sociale fællesskab, er meget varierende.
- Struktur og genkendelighed er nøgleord i specialundervisningstilbuddenes undervisningspraksis, da det skaber ro og tryghed for alle elever, uanset hvilke udfordringer de har.
- Samlet peger undersøgelsen på, at flere specialundervisningstilbud befinder sig i en proces, hvor de målrettet arbejder med at skabe øget fokus på elevernes faglige udvikling.
Perspektivering
- Faglig fordybelse og lektiehjælp skal nu gennemføres som en integreret del af den samlede undervisningstid, da undersøgelsen viser, at lektiehjælp er næsten fraværende i specialundervisningstilbud.
- Undersøgelsen påpeger, at der er tendens til, at der enten vægtes socialpædagogiske kompetencer eller undervisningskompetencer, og at det i praksis kan være vanskeligt at imødekomme begge. Derved bør der være fokus på, hvordan specialundervisningstilbuddene fordeler kompetencerne i fagene blandt medarbejderne.
Faktaoplysninger
Rapporten er udarbejdet af Rambøll og udgivet i 2017.