Digital dannelse

Det digitale er en stadig større del af børn og unges liv – i skolen, i deres sociale relationer og i deres kontakt med det offentlige. Derfor er der et særligt behov for at fokusere på digital dannelse.
Digital dannelse

Der er et stort behov for, at børn og unge får en forståelse for, hvad deres rolle som digitale samfundsborgere indebærer. Digital dannelse er således blevet en del af den almene dannelse, hvorfor der er et særligt behov for at fokusere på det i skolen. 

 

Denne side er indgangen til en række materialer, som sætter fokus på udvalgte emner inden for arbejdet med digital dannelse i skolen. Udvælgelsen tager udgangspunkt i Initiativ 9.1 i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi (2016-2020), der har til formål at bidrage til at børn og unge opbygger digitale kompetencer og dannelse gennem informationskampagner og inspirationsmateriale til undervisning.

 

Materialet er udarbejdet i samarbejde med professionshøjskolerne og Red Barnet. KL, Digitaliseringsstyrelsen og Undervisningsministeriet står bag initiativet.

 

Materialerne er udvalgt inden for fire tematikker, som er beskrevet nedenfor:

 

Digital interaktion med det offentlige 

Digital interaktion med det offentlige har fokus på, hvordan man som ung digital borger anvender og kommunikerer med det offentlige, forstår hvilke krav der stilles og hvilke konsekvenser det kan have, hvis der ikke reageres på vigtige meddelelser fra digitale selvbetjeningsløsninger.

Når man bliver 15 år, bliver man digital borger i det offentlige Danmark. Det betyder, at de unge skal  reagere på meddelelser fra det offentlige.

Alt for mange unge har dog ikke styr på dette, og det har konsekvenser for deres fremtid. Det er derfor vigtigt, at man i skolen øger elevernes bevidsthed om, at det er deres eget ansvar at tjekke fx digital post og kunne logge ind med NemID.  

Digital interaktion med det offentlige indeholder undervisningsmateriale, kampagnefilm og guides til digital interaktion med det offentlige.

 

God tone i online kommunikation

Dette tema har til formål at gøre børn og unge bevidste om, at ansigtsløs kommunikation på nettet kan have en hård tone. Der er også behov for at sætte fokus på delingskulturen blandt børn og unge. Temaet skal være med til at øge bevidstheden om både de menneskelige og juridiske konsekvenser ved fx at dele billeder og videoer uden samtykke.

Temaet ‘God tone i online kommunikation’ indeholder undervisningsmateriale om forebyggelse og håndtering af digitale konflikter, adfærd på sociale medier og konsekvenser ved deling af krænkende materiale.

 

IT-sikkerhed

Børn og unge skal vide, hvorfor og hvordan de kan tage forholdsregler omkring

generel og egen it-sikkerhed. Det er blandt andet vigtigt at lære, hvordan man skal håndtere log-in-oplysninger og beskytte sin identitet, samt hvad man gør, hvis man bliver udsat for

ondsindede handlinger som hacking- eller phishingangreb.

Temaet IT-sikkerhed indeholder undervisningsmaterialer om overvågning, phishing, fup og snyd, digitale spor og forholdsregler på nettet.

 

Digitale kompetencer til at producere i en digital tidsalder

En del af at være digitalt dannet er at have evnen til at producere digitalt.

Elevernes evner til at skabe digitale produktioner skal styrkes, så de opnår en dybere forståelse for det digitale generelt.

Dette tema indeholder undervisningsmateriale om medieproduktion, webjournalistik, mediegenrer og kritisk undersøgelse.

Læs mere Vis mindre

Temaer

digital dannelse

Digital interaktion med det offentlige

Når den unge fylder 15 år, sendes al post fra det offentlige til den digitale postkasse – lige fra biblioteksbøden til indkaldelsen til sygehuset. Det forpligter, men ikke alle får tjekket den digitale postkasse.
digital dannelse

It-sikkerhed

Ved du hvad Google ved om dig, og har du egentlig styr på dine privatindstillinger? Dét og meget mere skal børn og unge have styr på i det 21. århundrede.
digital dannelse

Digitale kompetencer

Gør dine elever til målrettede og kreative producenter i en digital tidsalder.

På tværs af temaer

Nettets Vildveje logo

Nettets vildveje

Nettet er fuld af vildveje, som i yderste konsekvens kan drage et ungt menneske mod ekstremistiske holdninger og handlinger. Med dette online magasin kastes der lys over internettets skyggesider.