EU i 50 år - tema om EU's historie

Grundstenen til det EU, vi kender i dag, blev lagt kort efter 2. Verdenskrig, hvor Europa var en verdensdel i kaos. I dette tema på eu.emu.dk kan du finde viden og information om EU's historie og omtaler af undervisningsforløb, der omhandler dette.
EU_lande_kort_COLOURBOX5139156.jpg
COLOURBOX1661642.jpg

Baggrunden

For at sikre fred, stabilitet og økonomisk vækst fødtes tanker om et nært og fast samarbejde mellem de tidligere krigsførende lande og 9. maj 1950 præsenterede Frankrigs udenrigsminister, Robert Schuman, et forslag om det Europæiske Kul- og Stålfællesskab. Forslaget udsprang af et ønske om en fælles kontrol med de industrier, som havde gjort et militært oprustningskapløb muligt før og under krigen. Formålet var via kontrol med de tunge industrier at umuliggøre krig mellem de deltagende lande. 

Det var seks europæiske lande, som underskrev Traktaten om det Europæiske Kul- og Stålfællesskab, og dermed grundlagde det samarbejde vi i dag kender som EU. De seks lande var: Belgien, Frankrig, Holland, Italien, Luxembourg og Tyskland. Traktaten om det Europæiske Kul- og Stålfællesskab trådte i kraft i 1952 og blev startskuddet til en omfattende europæisk integrationsproces. 

Undervisning og forløb om EU's historie

I højre spalte på denne side finder du flere typer af indhold. Under "relaterede moduler" linkes til færdige undervisningsforløb om EU's historie. Under "relaterede links" gives forslag til mere information og undervisning om EU's historie.

En god video om EU

En god start kunne være en af disse videoer, der begge er på 7-8 minutter. En danskproduceret der har fokus på Danmark i EU samt en engelsksproget, der er mere generel.

Baggrund

dk-eu flag

Inspiration til undervisningen om EU

På inspiration til undervisningsmaterialer om EU med både elevopgaver og lærervejledninger. De udvalgte links og materialer er til inspiration og er sammensat bredt.

Galleri (billeder/videoer)

Relaterede links

EU har på sin egen hjemmeside et meget omfattende site med beskrivelse af EU's historie. Klik på kortet og få EU's udvidelelser fortalt. Til højre findes flere link der behandler EU's historie.
Der er undervisningsforløb og elevopgaver samt meget video, tvklip og lyd. Brug uni-login.
Få styr på hvordan EU har udviklet sig historisk. Udvidelserne, Schengen, Kandidatlande og meget mere i dette interaktive kort fra EU.