Nyhed

Nyt fra fagkonsulenten. Design og arkitektur. August 2020

Om særlig opmærksomhed angående Covid-19-smittefare i design- og billedkunstundervisningen: Hvordan minimerer vi smitterisikoen ved vores udstyr på en måde, så vi stadig lever op til læreplaner?

Velkommen tilbage fra ferie. Jeg håber I, som jeg, har haft en dejlig én af slagsen. Nu skal vi så tilbage i vores kunstlokaler. Nødbekendtgørelsen gælder ikke længere og vi skal igen køre efter de almindelige bekendtgørelser og skal altså leve op til læreplanerne.

Men. Corona er her stadig. Og vi skal stadig undervise og planlægge vores undervisning med henblik på at mindske risikoen for smitte. Her skal vi følge de retningslinjer, som Undervisningsministeriet udsendte den 19. juni 2020.

Det er særligt kravene til hygiejne, på side 2, som har betydning for os:
Rengøring: Skolen/institutionen bør identificere og evt. markere fælles kontaktpunkter, fx dørhåndtag og trykknapper. Der bør sikres hyppig og gentagen rengøring minimum en gang dagligt af kontaktflader i lokaler og situationer med mange besøgende og/eller mange berøringer som for eksempel i skoler. Kontaktpunkter kan for eksempel være håndtag, gelændre, kontakter, trykknapper, tastaturer, mus, bordkanter, legetøj, udstyr, redskaber, vandhaner, toiletter mv. Legetøj der ikke kan rengøres efter anvisning pakkes væk til efter COVID-19 epidemien.

Jeg har markeret de dele, der særligt rammer vore fag. Vi er nød til at sikre os på forskellig vis (og helst uden at det bliver alt for besværligt i vores dagligdag – her må vi være kreative igen igen), at vores udstyr, redskaber og materialer ikke bliver smittekilder. Der er forskellige metoder hertil: Afvaskning, afspritning fx med spritservietter, 48 timers karantæne, individuel tildeling. Og vi kan også – pga. vores meget åbne læreplaner – vælge emner, aktiviteter og materialer, som i sig selv mindsker smitterisiko. Fx ved at:

  • Arbejde med digitale værktøjer og fotografering, hvorved eleven kun rører ved egen computer/tastatur/mus/telefon/kamera (og som kan udføres hjemme virtuelt)
  • Arbejde udendørs og med materialer, som kan smides ud efter dokumentation og ikke bærer smitte eller deles: Affald, organisk materiale i naturen, lyd osv.
  • Arbejde med … ja, brug jeres fantasi og fornuft – og del ideer og erfaringer

Materialer som ikke tåler afvaskning/afspritning bør vi (her at ligne med ”legetøj” i citatet) gemme væk, sørge for er individualiserede eller sætte i 48 timers karantæne efter brug.

Husk! Dette skriv er lavet efter de pr. 7.8 kl 17.00 gældende anvisninger – disse anvisninger kan selvfølgelig forandre sig og så bliver dette måske forældet. Vær opmærksom herpå.

I Aarhus, hvor jeg underviser, skal vi i skrivende stund være ekstra påpasselige pga. det høje antal smittede, så jeg selv og mine kollegaer har lige sadlet om på vores grundforløb i billedkunst, så vi i år arbejder med digitalt fotografi, pixlr/photoshop og magisk realisme for at mindske smitterisikoen. Vores planlagte grundforløb i design og arkitektur, der i år er stærkt inspireret af gamle optagelsesprøver fra arkitektskolen, er heldigvis allerede ret så coronavenligt.

Jeg håber, at vi alle får et dejligt semester uden coronaspredning, og at vi kan nyde vores fag og undervisning, også selvom smittemindskning bliver et lidt atypisk parameter i vores planlægning og undervisningseksekvering. Held og lykke med det derude – og vær fortsat gode til at dele jeres erfaringer på vores faglige forenings facebookside – det er så godt!

Kh Bonnie Bay Andersen, fagkonsulent

Lidt inspiration: Udendørs undervisning i fagene, Virtuel undervisning i fagene (mest til dem i Aarhus lige nu)

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.