Nyhedsbrev
Søg
Konflikter skal forebygges, håndteres og efterbehandles. På emu.dk kan du finde nye materialer til grundskoler og ungdomsuddannelser, der understøtter arbejdet med at sikre et godt undervisningsmiljø for alle elever.
Denne aktivitet giver mulighed for, at eleverne kan arbejde kreativt og fagligt med egenproducerede analoge brætspil – og efterfølgende dyste mod hinanden.
Ny Viden Om-udgivelse præsenterer et overblik over, hvordan skolens ledelse og det pædagogiske personale kan arbejde målrettet med at mindske forstyrrelser fra digitale teknologier i skoledagen.
Den 15. juni 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Genforeningen aktualiserer temaer som grænsesætning, national identitet, historiebrug og mindesmærker.
Her finder du de tidligere nyhedsbreve fra fagkonsulenten
Styrelsen for It og Læring lancerer et nyt og forbedret Unilogin den 18. februar 2020.
Ny Viden Om-udgivelse til både grundskolen og gymnasiet samler og formidler forskningsbaseret viden om klasseledelse.
Forløbet tager udgangspunkt i elevernes erfaringsverden og får dem til at reflektere over egen adfærd på nettet og se kritisk på fx hits fra Google.
Denne Viden Om-udgivelse formidler forskningsbaseret viden om klasseledelse, der er betegnelsen for de handlinger, en lærer løbende foretager sig for at udvikle eleverne både fagligt og socialt.
Er du lærer eller leder i grundskolen, på erhvervsuddannelserne eller på en af de gymnasiale uddannelser kan du finde inspiration til at håndtere svære samtaler eller undervisning om kontroversielle emner og kritisk tænkning.
Find inspiration og støtte til at udvikle eller bevare et godt arbejds- og undervisningsmiljø med ytringsfrihed for både lærere og elever.
Digitale enheder giver mulighed for at differentiere og tilrettelægge varieret og motiverende undervisning. Samtidig følger dog en risiko for, at teknologierne udgør en distraktion – at der opstår digital støj.
Innovation ligger i forlængelse af samfundsfags kernefaglighed. En innovativ tilgang aktiverer elevernes faglige handlemuligheder, så de selv udtænker løsninger på konkrete, nærværende samfundsproblemer.
Hvilke sammenhænge er der mellem økonomisk vækst og klimapåvirkning? Og hvad er danskernes holdning til klimaspørgsmålet? De spørgsmål udfoldes i dette forløb i samfundsfag A og matematik B.
Fake News, nyhedsfeed, ekkokamre, konspirationsteorier, demokrati, Facebook, Instagram og Google. Hvordan hænger de sammen?
Her finder du inspiration til valg af ressourcer og didaktiske vinkler til virtuel undervisning.
I denne artikel gives der bud på, hvordan samfundsfag og psykologi kan indgå i konstruktive faglige samspil i SRP, både gode eksempler, muligheder og faldgruber.
Videooplæg om Den Videnskabelige Basismodel og fagligt samspil ved Esben Nedenskov Petersen og Jens Ditlev Hansen. Materialet er udarbejdet i forbindelse med FIP 2018.
Om samfundsfag og opgaveformuleringer i de store opgaver (SRP/SSO/SOP): Hvad skal man være opmærksom på?
Danskerne udpeges tit som et af verdens lykkeligste folk. Men passer det nu også? I denne aktivitet, som varer ca. 60-90 minutter, sættes fokus på, hvor godt Danmark klarer sig komparativt - samt hvordan lykke overhovedet kan måles. Aktiviteten er til samfundsfag på A- og B-niveau på stx.
Gæstelærerforløb med Torben M. Andersen om bæredygtighedens rolle i økonomiske modeller og dens indvirkning på økonomisk vækst.
Med et indblik i iværksætter Le Gammeltofts karriereerfaringer og lektor Eva Lykkegaards introduktion til unges uddannelsesvalg, kan eleverne styrke deres refleksioner om uddannelse og karriere.
"Lav et spil med fokus på den viden, I har tilegnet jer i de forskellige fag indtil nu". Sådan lyder opgaven til eleverne. Resultatet kan fx bruges til Åbent Hus eller orienteringsaftener.
I dette forløb sætter forfatter Peder Frederik Jensen fokus på forskellige dimensioner og aspekter af ulighed – og hvordan de i en praktisk social kontekst i høj grad er overlappende og gensidigt afhængige.
Chatbots har overrasket verden. De kan besvare spørgsmål, kombinere viden, udlede tendenser og give eksempler. De kan dermed udfordre ideen om, hvordan viden genereres.
Om årets eksaminer, henvisning til vejledninger, deltagelse i årets SamfundsCup og FIPkurser om digital og teknologisk dannelse.
Dette nyhedsbrev indeholder kort opsamling på årets eksamen, lidt om læreplaner og vejledninger, en opfordring til deltagelse i årets SamfundsCup samt påmindelse om årets FIP-kurser.
Dette nyhedsbrev indeholder opsamling på årets eksamen, nyt om læreplaner og vejledninger, information om digitale gæstelærerforløb på EMU, en påmindelse om tilmelding til årets FIP-kurser.
Nyhedsbrev til samfundsfag fra fagkonsulenten Bent Fischer-Nielsen.
Organdonation er et fagligt relevant og aktuelt emne i samfundsfag, særligt på A-niveau. Dansk Center for Organdonation har udgivet iBogen Når død giver liv – organdonation i undervisningen, der viser hvordan.
Sex, løgn og MeToo: Giv eleverne et særligt indblik i MeToo-debatten, samtidig med at de lærer om identitetspolitik, argumentationsformer, postulater, sandhedskriterier og krav til demokratisk debat.
I artiklen følger nogle eksempler på, hvordan man kan arbejde med innovation i hhv. en faglig og didaktisk kontekst i gymnasiet i faget samfundsfag.
Kommunikation på nettet kan være hård. Med afsæt i egne erfaringer og forskning skal eleverne i dette forløb udvikle et kodeks for netkommunikation.
Hvordan bliver du hørt, og hvordan undgår du at blive snydt? Lær eleverne at gennemskue, hvad et argument består af og forskellige måder at argumentere på.
"Fag og fremtid" er et brætspil om faget uden for klasserummet og efter studentereksamen. Spillereglerne læses på et minut, og man er klar til at spille, når pladen er printet og spørgsmålene klippet ud.
I dette gæstelærerforløb sætter lektor Randi Skovhus fokus på unges karrierelæring med udgangspunkt i Amartya Sens capability-teori om social retfærdighed.
Dette nyhedsbrev indeholder blandt andet opsamling på årets indsatsområder, links til materialer fra FIP og lidt nyt om næste skoleårs nye FIP-format.
Det Kriminalpræventive Råd har udviklet et undervisningsmateriale til at understøtte en dialog med de unge om hvidvask af penge og rollen som muldyr.
Lad eleverne undersøge og diskutere topskat via egne beregninger på “Skatteberegneren”. Aktiviteten er elevaktiverende og varer ca. ét modul à 90 minutter. Øvelserne undervejs kan bruges på flere niveauer, men elevudbyttet er nok størst for samfundsfag på stx på A- eller B-niveau.
Embedsmænd, økonomer og debattører forklarer og kritiserer modellernes egnethed til at sikre samfundets økonomiske bæredygtighed. Videoer og opgaver knytter sig snævert til økonomiundervisningen på STX, og HHX.
Dette nyhedsbrev indeholder lidt om opmærksomhedspunkter i forbindelse med udarbejdelse af opgaveformuleringer til SRP/SSO/SRP, samt en opfordring til deltagelse i årets SamfundsCup, som har temaet ensomhed.
I dette nyhedsbrev kan du blandt andet læse om fagets afsæt i aktuelle samfundsmæssige problemstillinger og den kommende eksamenstermin: Sommeren 2022.
Få et indblik i, hvad der rører sig i faget.
Er den parlamentariske styringskæde hoppet af under COVID-19? Dette og flere spørgsmål tager dette forløb favntag med. Forløbet aktiverer kernestof inden for politik, økonomi, international politik og metode.
Med teori og empiri klæder forløbet eleverne på til at forklare de politiske partiers adfærd i Danmark. Forløbet er på 8 moduler à 95 minutter, og det er især beregnet til samfundsfag på A-niveau, stx.
Nyhedsbrev med nyt om LGBTI-materiale, FIP samt den nye læreplan i samfundsfag på c-niveau (stx).
Nyhedsbrev omhandlende andelen af studenter fra 2020 med samfundsfag, samfundsfag i SRP samt arbejdet med samfundsfag og empirisk viden.
Et konkret bud på tilrettelæggelse af virtuel undervisning i de skriftlige genrer, så du i realtid kan iagttage elevens skriftlige arbejde, langdistance-vejlede og tilbyde handlingsanvisende feedback.
I dette forløb sætter cand.psych. og lektor Jesper Aagaard fokus på at være ung i den digitale tidsalder. Forløbet inviterer eleverne til at reflektere over digitaliseringens betydning for deres liv.
Udfordringer ved og idéer til virtuel undervisning, den forestående eksamenstermin, opmærksomhedspunkter i forbindelse med SRP-vejledning og opgaveformulering, FIP samt information om udviklingsarbejde.
Eleverne arbejder med begreberne radikalisering og ekstremisme - og aktiviteterne lægger op til refleksion over, hvorfor nogle bliver radikaliserede, og hvordan man kommer ud af et ekstremistisk miljø?
Vodcasts og andet materiale til understøttelse af arbejdet med forskellige digitale kompetencer og digital dannelse.
Hos Danske Taler finder du historiske og dagsaktuelle taler samt undervisningsforløb og inspirationsrum målrettet samfundsfagsundervisning, fx om stilistik, argumentation og mundtlighed.
Hvordan økonomiserer du din tid, når du vejleder elever? Der er mange måder at få vejledning til at være en frugtbar proces. Nedenfor præsenteres en række konkrete gode råd om vejlederrollen i fagligt samspil.
Faget er et dannelsesfag og skal på et såvel praktisk som teoretisk grundlag give viden om og forståelse af det moderne samfunds dynamikker og kompleksitet, herunder også relationen mellem individ og samfund.
”Bag Smilet” er tre film der handler om unge LGBTI-personer. De handler om udfordringer i relation til omgivelsernes reaktionsmønstre på deres køn og seksualitet.
Dette forløb er inddelt i en række undervisningssekvenser der alle omhandler LGBTI-spørgsmål i sammenhæng med samfundsfaglig teori og metode.
Forløbet introducerer komparativ metode og viser, hvordan et forløb kan veksle mellem teori og konkrete eksempler og cases.
Eleverne prøver forskellige former for projektarbejde i skolen. I artiklen deler Martin Sillasen de erfaringer, eleverne har med sig i projektarbejde fra grundskolen, når de går videre til ungdomsuddannelsen.
Forskere, dommere, advokater og kriminalforsorgsfolk diskuterer retsstaten i Europa og Danmark under disse hovedemner: domstoles uafhængighed, retsstatens betydning for borgerne - og menneskerettigheder.
Undervisning i ”adfærd på de sociale medier” er nyt kernestof på A- og B-niveau, som en del af sociologiundervisningen.
I denne artikel findes inspiration og materialer til, hvordan du som leder kan sætte arbejdet med kontroversielle emner på dagsordenen.
Sex, religion, køn, etnicitet og ytringsfrihed er eksempler på kontroversielle emner. At kunne håndtere kontroversielle emner og kritisk tænkning er en central færdighed i et samfund med frihed og folkestyre.
Ret og pligt er nyt kernestof på samfundsfag A, B og C. Forløbseksemplet giver forslag til aktiviteter, litteratur og emner om ret og pligt. Lektionerne er tilrettelagt så det er muligt udvælge/fravælge enkelte lektioner i det samlede forløb.
Hvorfra stammer vores viden om samfundet? Hvordan kan vi være sikre på, at vores viden om samfundet er rigtig? Samfundsvidenskabelig metode bruger vi til at opnå viden om samfundet.
Holder elevernes fremtidsdrømme et virkelighedstjek? Lad elever undersøge ligestilling i Danmark og lad dem teste de økonomiske perspektiver i deres egne uddannelses- og karrierevalg. Aktiviteten varer ca. 2 moduler à 90 minutter og er til samfundsfag på A- eller B-niveau bl.a. med fokus på karrierelæring.
Gymnasielyd er en podcast-serie, hvor du kan lytte til de udviklingsdiskussioner, der foregår blandt forskere, ledelser og lærere i den danske gymnasieskole.
Elever, der har brug for ekstra støtte til at gennemføre deres ungdomsuddannelse kan få specialpædagogisk støtte (SPS).
Den amerikanske præsident Donald Trumps nye udmeldinger og krav til NATO-landene danner aktuelt udgangspunkt for en god debat om det danske forsvars rolle og finansiering. Aktiviteten er til samfundsfag i gymnasiet på A- eller B-niveau. Den varer halvandet modul à 90 minutter.
Gymnasielyd er emus nye podcast-serie, hvor du kan lytte til de udviklingsdiskussioner, der foregår blandt forskere, ledelser og lærere i den danske gymnasieskole.
Hvorfor er det et problem, at der ligger data om os på nettet, som vi ikke selv bestemmer over?
Mange får udelukkende nyheder fra sociale medier, der viser brugerne det, de plejer at synes om. Dette kan medføre, at der opstår såkaldte ekkokamre, hvor man bekræftes i sit eget verdenssyn.
Arbejdsmarkedsforhold og konkurrenceevne er nyt kernestof på samfundsfag A og B. Forløbsplanen give eksempler på aktiviteter, litteratur og indhold.
Forløbet arbejder med konkrete råd til tjek af nyheder på nettet, så eleverne kan blive mere kritiske mediebrugere. og lærer at reflektere over, hvad der skaber falske nyheder.
I anledning af 75-året for Danmarks befrielse udsender Børne- og Undervisningsministeriet podcastserien ’Befrielsen’ til brug i undervisningen. Befrielsen omhandler tiden før, under og efter Danmarks befrielse i 1945.
Internettet påvirker vores fællesskaber og samfundet. Joachim Wiewiura undersøger træk af internettets udvikling med fokus på fællesskaber.
Denne artikel kortlægger internettets udvikling fra offentligt til privat og rejser spørgsmålet: Kan internettet igen blive et offentligt gode?
Bogen LIKE er en gratis og forskningsbaseret undervisningsbog, som klæder elever i både grundskolens udskoling og gymnasieelever på til at undgå de digitale mediers mange faldgruber.
Vores digitale fodspor misbruges til manipulation, der undergraver selvbestemmelsen. Kendskab til truslerne mod selvbestemmelsen kan gøre både elever og undervisere mere modstandsdygtige.
Debatter på sociale medier om emner som køn, race og seksualitet er ofte stærkt polariserede: Er du med os eller dem? Denne artikel handler om de forskellige årsager til den identitetspolitiske polarisering.
Medierne er venstreorienterede, lyver og er i lommen på eliten. Sådan lyder anklagerne fra et stigende antal højreorienterede, alternative medier. Hvad er disse mediers grundkerne og hvorfor vokser de frem?
Modtag emus nyhedsbrev og følg med på sociale medier